Hoe moeilijk kan het zijn

Een goede tekst schrijven, hoe moeilijk kan dat nou zijn? Je zet de juiste woorden op de juiste plek en voilà, je verhaal staat. Maar met keus uit vele duizenden woorden is dat soms best lastig. Wat is het mooiste woord en wat is de beste plek?

Oor voor ritme

Goed schrijven is weten wat de regels zijn. Dat als iemand iets heeft bevestigd, de laatste letter een d en geen t is. Dat het geen kruit maar kruid is als je over tuinieren schrijft en dat er tussen opsommingen een komma hoort. Goed schrijven is ook oor hebben voor het ritme van een tekst, voor de melodie van woorden en zinnen.

Kwestie van gevoel

Ritme zit in de klank van woorden, in lettergrepen die allitereren, in korte en lange zinnen door elkaar. Ritme zit in zinnen die lekker lopen en dat is vooral een kwestie van gevoel.

Een paar tips

Gevoelskwesties zijn moeilijk uit te leggen. En wat moeilijk is uit te leggen, is moeilijk te leren. Een paar goede tips zijn wel te geven. Afwisselen in zinslengte is daar een van. Een tekst met alleen lange zinnen is al snel eentonig en heeft vaak weinig vaart. Korte zinnen brengen intonatie en gang in een verhaal. Goed gebruik maken van leestekens helpt daarbij. De komma geeft een rustpauze in de zin, een punt sluit ‘m af.

Veel luisteren

Gevoel voor ritme leer je ook door veel te luisteren, naar jezelf vooral. Ga op een stil plekje zitten en lees de tekst die je hebt geschreven hardop voor. Als je ergens achter blijft haken of over struikelt, kijk dan of je het ook anders kunt verwoorden. Met twee korte zinnen in plaats van een lange of met een synoniem dat lekker bekt.

En heel veel lezen

En wat je als schrijver ook doet, blijf lezen. Heel veel lezen. Lees fictie en poëzie, lees rapporten en verslagen, kranten en tijdschriften, alles wat je in handen krijgt. Kijk hoe anderen het doen en leer daar van. Als iets lekker loopt, waar zit ‘m dat dan in? En als je valt over een zin, waar ging het dan mis? Wie veel leest zal merken dat hij er oren voor krijgt.

Be Sociable, Share!