Wikipedia wil in samen met Amazon.com een nieuwe zoekmachine lanceren (Wikiasari) die kan concurreren met Google en Yahoo!.

De zoekmachine wordt waarschijnlijk begin volgend jaar wordt gelanceerd. Wikiasari maakt gebruik van dezelfde user-based technologie als Wikipedia zelf.

Google is een zeer goede zoekmachine maar vaak levert een zoekresultaat niets meer op dan spam en andere onnodige informatie. Probeer maar eens te zoeken op Tampa Hotels. Je komt geen bruikbare resultaten tegen, aldus dus Jimmy Wales (oprichter wikipedia)

Het algoritmische zoekprogramma van Google is makkelijk te beïnvloeden door spammers en commerciële ondernemingen. Zoekopdrachten bij Google worden uitgevoerd met behulp van een algoritme waardoor het eerste resultaat altijd de website met de meeste verwijzingen is.

De eerste taak van een zoekmachine is het maken van een keuze. Deze pagina is goed en deze pagina ‘sucks’, verklaart de 40-jarige voormalige effectenhandelaar. Computers kunnen nu eenmaal niet dergelijke keuzes maken. Wij hebben een veel betere manier om een pagina te beoordelen: er zelf naar kijken. Meestal is een seconde genoeg om te bepalen of een website goed is of niet.

Voor het nieuwe project hoopt Wales gebruik te kunnen maken van de gebruikers die Wikipedia tot een wereldwijd succes hebben gemaakt. De goede reputatie die zij hebben, samen met de duidelijke technologie, moet garant staan voor een betrouwbare zoekmachine.

Bron: Wikipedia lanceert nieuwe zoekmachine lees voor

Be Sociable, Share!