Gebruikers van zoekmachines blijken in ongeveer een kwart van de gevallen op sponsored links boven de zoekresultaten te klikken. Het percentage verschilt echter sterk tussen zoekmachines.

Zoekmachinemarketingbureau Enquiro onderzocht het gedrag van internetters bij zoekmachines met behulp van een eyetracking study. Daarmee worden de oogbewegingen in de gaten gehouden. Bij Google blijkt 80 procent van de gebruikers na een zoekopdracht zijn oog het eerst op de gesponsorde links te laten vallen die boven de zoekresultaten worden getoond. Bij Yahoo ligt dit percentage op 84 procent, tegenover 87 procent bij MSN.

Bij Google en Yahoo gaan respectievelijk 71 en 79 procent daadwerkelijk over tot het lezen van de bovenste gesponsorde links. Bij MSN ligt dit percentage met 55 procent een stuk lager. Daadwerkelijk klikken op een gesponsorde link werd bij Google door 26 procent van de gebruikers gedaan, bij Yahoo door 30 procent en bij MSN door 17 procent.

De onderzoekers schrijven het verschil met MSN toe aan het feit dat de zoekmachine net aan het experimenteren was van een overgang van Yahoo naar het eigen advertentiesysteem. De advertenties waren daardoor minder trefwoord-gericht en dat werd door bezoekers zonder pardon vertaald naar een aanzienlijk slechter resultaat.

Bron: Kwart zoekmachinegebruikers klikt op sponsored link

Be Sociable, Share!