De handel in domeinnamen was samen met de internet hype ingestort in de periode 2002 – 2005. Maar met het hernieuwde geloof in de mogelijkheden van internet is ook de domeinnamen handel weer opgebloeid. De focus ligt vooral op de handel in de nieuwe .eu domeinnamen en de verkeerde gespelde domeinnamen. Iedereen heeft wel eens een domeinnaam fout ingetikt, bijv. wwwnu.nl, hotmial.nl, yhoo.com etc. Er zijn zelfs 500 manieren om Britney Spears fout te spellen. Volgens de Washington Post wordt er flink verdiend aan domainparking en typo’s.

Google, Yahoo en registrars verdienen miljoenen aan domainparking en foutgespelde domeinnamen. Google en Yahoo hebben hiervoor zelfs een aparte service: Adsense for domains en Yahoo parked domains. Hierbij weigeren de twee zoekmachine giganten advertenties te tonen op webadressen die handelsmerken schenden, door middel van verkeerde spelling.

Uit onderzoek van Ben Edelman van de Harvard University blijkt echter dat op veel verkeerd geschreven domeinnamen van bekende bedrijven, advertenties van Google staan. De steun aan deze activiteit is moeilijk te verenigen met Google’s motto Do no evil, zegt Edelman, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar reclame op ongebruikte domeinen.

Bron: Domeinnaam handel is weer miljoenenbusiness

Be Sociable, Share!