Gelukkig besteden steeds meer bedrijven aandacht aan de toegankelijkheid van hun website. Slechts zelden wordt de website echter getest met mensen met een beperking. En dit terwijl uit onderzoek van de Disability Rights Commission blijkt dat door te testen met respondenten met een beperking er 45% meer toegankelijkheids knelpunten worden opgespoord.

Toegankelijkheid gaat verder dan het opvolgen van de 16 belangrijkste richtlijnen van drempelvrij. De doelgroep er werkelijk bij betrekken doe je door middel van een gebruikerstest. Het probleem is echter vaak het vinden en benaderen van goede respondenten.

Om dit proces te vergemakkelijken is Stefan Hasselwimmer Usability Exchange gestart. Deze bevat een pool met minder-valide mensen die bereid zijn om mee te doen aan gebruikertesten. Ze doet dit vanuit huis en met speciale software worden hun handelingen gevolgd.

Prima initiatief en prima manier om de toegankelijkheid en effectiviteit van onze webapplicaties te verbeteren. Het zou mooi zijn als een soortgelijk initiatief ook in Nederland werd gestart.

Bron: Disabled users to test websites

Be Sociable, Share!