Net als auto’s moeten computers standaard voldoen aan minimale beveiligingseisen. Consumenten moeten ervan zijn verzekerd dat hun pc bij aankoop al is voorzien van software die de computer beschermt tegen spyware en virussen. Dat stelt de Consumentenbond in de Digitale Consument, die vrijdag verschijnt.

Als je een auto koopt, zitten de gordels er al in. Met pc’s zou het net zo moeten werken, meent een woordvoerder van de Consumentenbond. Bepaalde beveiligingssoftware moet gewoon standaard worden meegeleverd.

Op basis van eigen onderzoek stelt de belangenorganisatie dat het voor consumenten moeilijk is om hun pc’s adequaat te beveiligen. Het instellen en onderhouden van virusscanners, spywarefilters en firewalls is volgens de Consumentenbond te lastig voor de gemiddelde computereigenaar.

Tevens vindt de Consumentenbond dat internetaanbieders hun klanten beter moeten informeren over de virusrisico’s op het internet en hoe die zijn in te perken. De providers moeten volgens de consumentenorganisatie ook software aanbieden waarmee consumenten het beveiligingsniveau van hun pc kunnen testen, zonder dat ze meteen een duur beveiligingspakket hoeven aan te schaffen.

Bron: Consumentenbond wil veiliger pc’s

Be Sociable, Share!