Vandaag de dag zijn de beste web applicaties niet gebouwd volgens webstandaarden. Groeiende internettechnologieën zijn er zeker, maar websites valideren niet, en volgens de zogenoemde standardista is dit juist noodzakelijk. Joe Clark heeft hierover de meest extreme kijkwijze: Het wijst niet alleen op onprofessionele webontwikkelingen, maar ook op incompetentie.
Toch is dit een verkeerd bericht om naar huidige webdesigners te sturen. Ontwerpers moeten sites niet alleen verwerpen omdat ze niet gevalideerd zijn. Ze moeten sites juist op een ander criteria beoordelen: nut.
Bovendien, wie kan het wat schelen of ontwerpers incompetent zijn als de gebruikers een goede gebruikservaring beleven? Zeker niet de mensen die deze websites gebruiken. Het feit dat een website niet gevalideerd is zegt waarschijnlijk meer over prioriteiten dan incompetentie…
Bron: On Web Standards
1 reactie op "Webstandaarden standaard?"
Op zich kan ik me er wel in vinden dat het gros van de webbouwers niet in staat is een website volledig volgens de standaarden te bouwen.
Maar aan de andere kant… Het beroep van webbouwer lijkt soms wel het enige beroep zijn waar je geen fouten mag maken. Waarschijnlijk is het ook één van de weinige beroepen waar je je werk meteen door een validator kunt laten controleren.
Al ben je als webbouwer 100% competent en 100% gemotiveerd, je werkt vaak in een omgeving waar kosten en eindresultaat een hogere prioriteit hebben dan correcte html.
Ik heb de indruk dat de meeste kritiek komt uit een hoek die financiëel niet afhankelijk is van het maken van 100% correcte html.
De standaarden kunnen dan wel perfect zijn, de omgeving is dat niet. Met de veelheid aan browsers moet je je soms een beetje schikken.
De standaarden zijn helaas niet perfect. Sommige eenvoudige dingen worden door de standaarden wel erg lastig gemaakt. Een spaarzame tabel (één van de voorbeelden uit de kritiek) kan veel tijd en ergernis besparen. Bovendien, een tabel valideert prima en is niet per definitie ontoegankelijk en ongebruikersvriendelijk.
Op het moment dat je onmogelijke ‘hacks’ moet toepassen met misbruik van stylesheets of javascript (‘t valideert wel) denk ik dat je best een keer praktisch aan de slag mag. Dan is het middel vaak erger dan de kwaal.
Desondanks denk ik dat je er naar moet streven zo veel mogelijk volgens de standaarden te werken en je daar dus ook in te verdiepen. Met een beetje kennis en ervaring is het een kleine moeite. Kom je toch weer uit op de (in)competentie.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen