Acht grote Nederlandse banken en de overheid zijn begin deze maand een experiment begonnen om internetpaginas van oplichters snel te verwijderen.

Een vertrouwensgroep van bankmedewerkers kan het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid (Govcert) op elk gewenst vragen een malafide internetsite offline te laten halen. De ambtenaren leggen dat verzoek neer bij de betrokken internetaanbieder.

Steeds vaker proberen criminelen bankgegevens te stelen van klanten (phishing) om daarna rekeningen te plunderen. Ze sturen bijvoorbeeld e-mails met verzoeken om informatie of bouwen een internetpagina die identiek is aan die van een gerespecteerde bank.

Het experiment van de banken is onderdeel van een groter publiek-privaat plan in de strijd met cybercriminaliteit. Het is een vervolg op de activiteiten van het beëindigde proefproject National High Tech Crime Center (NHTCC).

Banken halen oplichters van internet

Be Sociable, Share!