Gebruiker met een sensor-handschoen

Meer dan een eenvoudige webcam is er niet voor nodig om computers te laten zien en horen. Ondanks dit vermogen zijn ze toch niet in staat om te voorspellen of iemand blij of boos is. Als het aan Christian Peter van de Fraunhofer Gesellschaft ligt komt hier snel een einde aan.

Dit is nodig want diverse studies wijzen uit dat mensen in staat zijn hun computer te koesteren maar dat ze deze soms ook wel eens kunnen haten. Aggresie jegens de PC is volgens vele experts een serieus probleem. Het gebruiksvriendelijk maken van de software is al een hele grote stap in de goede richting.

Maar het zou toch mooi zijn als de pc kon aanvoelen in welke stemming je verkeert. Emoties gaan gepaard met bepaalde fysiologische processen en zijn aan de buitenkant zichtbaar. Een lachend gezicht en een hoge hartslag duiden bijvoorbeeld op blijdschap. Christian Peter ontwikkelde een speciale handschoen die in staat is verschillende fysiologische processen te meten. Door dit te koppelen aan beeldanalyse software dat het gezicht van de filmt en analyseert kan in zekere mate worden voorspeld hoe iemand zich voelt.

Het lijkt me erg handig voor gebruiksonderzoek. Niet een observator die interpreteert welke emotie iemand toont maar harde data.

Bron: Gefühlvolle Computer

Be Sociable, Share!