Springlinks zijn links die verwijzen naar een onderdeel van de pagina zelf. Jakob Nielsen is nogal stellig over het gebruik ervan. Vermijd ze is zijn advies. Internetgebruikers hebben een zeer duidelijk mentaal model model van een hyperlink. Klikken brengt ze bij een nieuwe pagina. Springslinks sluiten niet aan bij dit mentale model en zorgen daarom voor verwarring

Els Aerts & Karl Gilis van Agconsult zijn het niet eens met Jakob Nielsen. Tijdens iedere gebruikerstest stellen ze vast dat springlinks door gebruikers erg op prijs worden gesteld. Ze zijn een uitstekende hulp om snel de inhoud van langere pagina’s te overlopen en naar dat onderdeel te springen dat de gebruiker het meest interesseert.

Uit testen blijkt dat ongeveer 1 op 10 gebruikers niet zo vertrouwd is met dit systeem, maar dat ook deze mensen er na een keertje proberen meteen mee weg zijn.

De basisregels:

  • Plaats de springlinks als een soort inhoudstafel bovenaan op de pagina, onder de paginatitel.
  • Respecteer de regels van de aanklikbaarheid.
  • Zorg dat de inhoud van de springlinks hetzelfde is als de subtitels op de pagina.
  • Maak de subtitels visueel duidelijk herkenbaar als hoofdonderdelen van de pagina.
  • Maak het eerste onderdeel waarnaar verwezen wordt zichtbaar op de pagina zonder dat er gescrolld moet worden.
  • Plaats op de pagina zelf op dezelfde lijn als de subtitels en helemaal rechts uitgelijnd een link Top of Naar boven. Deze link kan voorzien worden van een pijltje dat naar boven wijst.
  • Zorg dat de springlinks in elke gangbare resolutie uitkomen op de juiste subtitel. Dit houdt vaak in dat op de pagina onderaan de nodige witruimte voorzien moet worden.

Springlinks waarbij bovenstaande regels niet gerespecteerd worden zijn vaak moeilijk herkenbaar of weinig bruikbaar. Ook het inwerken van springlinks in lopende teksten of in het midden van een pagina is een slecht idee.

Bron: Springlinks werken wel

Be Sociable, Share!