Screenshot van eyetrack video cnn nieuwslezer

Nu steeds meer mensen beschikking hebben over breedband internet neemt de populariteit van online video toe. In Amerika bekijkt 56% van de internetbevolking online filmpjes. Ook bestedingen voor online video advertenties stijgen explosief.

Volgens Jakob Nielsen vinden mensen filmpjes toch vooral saai. Hij doet deze uitspraak op basis van een eye-track studie naar een 24 seconden durend filmpje op de CNN website. Uit dat filmpje blijkt dat mensen vooral kijken naar andere dingen dan het filmpje zelf.

Het internet is een ander medium dan tv. Je kunt dus niet content voor het ene medium zomaar kopiëren naar het andere medium. Dit hebben we gezien met teksten. In de begindagen plaatsten uitgevers de nieuwsberichten van de krant ook op de website. Tegenwoordig krijgt deze content speciale aandacht.

Voor film geldt hetzelfde. Deze zijn aan andere eisen gebonden dan film voor tv. Volgens Nielsen moeten deze filmpjes vooral kort zijn en mogen er geen storende achtergrond elementen in verwerkt zijn.

Eyetrack studies liegen niet. Het filmpje spreekt voor zich. Maar hoe is het succes van een website als uitzendinggemist.nl dan te verklaren? Veel mensen zijn bereid om hele afleveringen via internet te bekijken.

Ik denk dat het vooral van belang wat voor verwachting iemand heeft om een film te bekijken. Als ik verwacht een divx film of tv-aflevering te bekijken dan neem ik die passieve tv-houding aan. Gaat het echter om korte filmpjes (zoals bij nieuwsberichten) dan ben ik in mijn actieve-internet houding en wil ik controle blijven uitoefenen.

Bron: Talking-Head Video Is Boring Online

Be Sociable, Share!