De Cloze-procedure is een bruikbare methode om de leesbaarheid van een tekst te bepalen. Door het systematisch weglaten van woorden uit een tekst en respondenten vragen deze woorden in te vullen krijg je een idee van begrijpelijkheid van de tekst. Hoe meer fouten des te moeilijker de tekst.

Ik heb deze oefening gedaan met zeven proefpersonen en twee teksten. De ene tekst supermarkt trucs haalde ik van de website van het klokhuis en een de andere tekst De geschiedenis van het Nihilisme volgens Gilles Deleuze haalde ik van een filosofische website.

Ik veronderstelde dat de filosofische tekst veel moeilijker zou zijn. Dit vermoeden werd door het onderzoek bevestigd. Van de klokhuis tekst hadden de proefpersonen gemiddeld 32% van de woorden fout. bij de filosofische tekst was dit foutenpercentage 68%.

Het was trouwens opvallend dat mensen redelijk makkelijke zinnen in de moeilijke tekst ook fout deden.

Uit de psychologie kennen we het Halo-effect. Hierbij overschaduwt een positief of negatief aspect de gehele waarneming. Dit lijkt ook op te gaan voor teksten. Is het begin moeilijk dan beïnvloedt dat de gehele tekst.

De cloze-procedure is een leuke, goedkope en snelle oefening om de kwaliteit van je website-teksten eens onder de loep te nemen.

Bron: Cloze-procedure

Be Sociable, Share!